Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek davasında karar: MEB’in takdir yetkisi varmış

Posted by

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’nin okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek için MEB’e açtığı davada mahkeme “Devletin çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığına” karar verdi.

‘YASAMA ORGANININ TAKDİR YETKİSİ VAR’

Evrensel’in haberine göre, Ekmek ve Gül’ün çağrısını yaptığı “Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı” kampanyasının yürütücülerinden Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’nin geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) açtığı davada karar açıklandı. Ankara 3. İdare Mahkemesi, davanın reddine karar verirken eğitim hakkının gerçekleştirilmesinin ölçüsü konusunda takdir yetkisi olduğunu ifade etti. Kararda, “kaynakların sınırlı olduğu” gerekçesi ile “eğitim hakkı da dahil olmak üzere sosyal ve ekonomik hakların gerçekleştirilmesinin ölçüsü konusunda, yasama organının bir takdir yetkisi olduğuna”, “Devletin okullarda eğitim alan tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığına” karar verdi.

‘YASAYI HİÇE SAYAN BİR KARAR’

Kampanya çağrıcısı Ekmek ve Gül yaptığı açıklamada, bu karar ile mahkemenin “MEB çocukları aç bırakabilir” demiş olduğuna dikkat çekti. Açıklamada mahkeme kararının , uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve MEB’in bağlı olduğu Milli Eğitim Temel Kanununa aykırı olduğu belirtildi. “İdarenin takdir yetkisinden söz ederek davamıza ilişkin ret kararı veren Ankara 3. İdare Mahkemesi 14/6/1973 tarih ve 1739 tarihli Milli Eğitim Temel Kanununu da görmezden geldi. Eğitimde fırsat ve imkan eşitliğini düzenleyen 8. madde gereği Milli Eğitim Bakanlığının her çocuğun eğitim hakkını garanti altına alma zorunluluğu bulunuyor. Dolayısıyla ilgili kanun Milli Eğitim Bakanlığına somut bir görev yüklüyor. Milli Eğitim Bakanlığı zaten kanunla kendisine verilmiş olan görevi yerine getirmek durumunda olup, bu durum Bakanlığa bir takdir yetkisi vermiyor” denen açıklamada, Ankara 3. İdare Mahkemesinin Milli Eğitim Bakanlığının yasayı yerine getirme yükümlülüğünü “isterse yapar istemezse yapmaz, biz mahkeme olarak zorlayamayız” biçimine dönüştürerek, yasayı hiçe sayan bir karar verdiği belirtildi.

”KAYNAK YOK’ BAHANESİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Mahkeme kararında “Eğitim organizasyonu karmaşık ve sürdürülmesi maliyetli bir faaliyet olmasına rağmen Devletin bu hizmete ayırabileceği kaynaklar sınırlıdır. Devlet, bireylerin eğitim ihtiyaçları ile bu tür ihtiyaçlara tahsis edilecek kısıtlı kaynaklar arasında bir denge kurmak zorundadır” ifadelerine yer verilmesine karşın Ekmek ve Gül yaptığı açıklamada halkın parasının halk için harcanması için mücadele çağrısında bulundu: “İnsanca bir yaşam sürdürebilmek için her talebimizde karşımıza çıkartılan “Kaynak yok” bahanesini kabul etmiyoruz. Mahkemenin iktidar adına konuşarak “kaynak yok” demesi, çocuklar okullarda açlıktan bayılırken, açlık yüzünden eğitim hakkına erişimi engellenirken bu kararı kabul etmiyoruz! Sermayedarlara, yandaş vakıf ve tarikatlara halkın cebinden alınan paralarla tüm teşvikler akıtılıyor. Halkın parasının halk için kullanılması, Milli Eğitim Bakanlığının çocukları aç bırakmak gibi bir yetkisi olamayacağını göstermek, okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Okul okul, iş yeri işyeri, mahalle mahalle, sokak sokak okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebini örgütlemeyi sürdüreceğiz.”

‘İSTİNAFA GİDECEĞİZ’

Demokrasi için Hukukçular (DİH) da davanın reddi kararına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. Davanın avukatlarından İlke Işık, “MEB’in takdir yetkisinden bahseden mahkeme, Anayasa’yı, BM Çocuk Hakları Sözleşmesini, Milli Eğitim Bakanlığının temel kararını görmezden gelen bir karar verdi. Bu kararı kabul etmiyoruz, MEB’in çocukların aç kalmasına ilişkin bir takdir yetkisi asla olamayacağını düşünüyoruz. İstinaf için hazırlıklarımıza başladık” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir