child porn bonusu veren HD siteler milf bonusu siteleri deneme Free Sex Bonusu Veren HD Siteler

Çay üretiminde tehlike! Bilinçsiz gübre kullanımı toprak kalitesini düşürdü

DHA

Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinin başında çay geliyor…

İklim ve insani faktörler nedeniyle bu alanda tehlike söz konusu.

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 830 bin dekar alanda 1 milyon üreticinin yaş çay üretiminde bulunduğu Doğu Karadeniz’de, küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve hava sıcaklıklarındaki ani değişimler, yaş çay tarımını olumsuz etkiliyor.

Bilinçsiz gübre kullanımı toprak kalitesini düşürdü

Rutubetli ve bol yağışlı iklimlerde yetişen çayda üreticilerin azot içerikli kompoze gübrelere aşırı yönelimi kaynaklı bilinçsiz gübreleme de çay tarımında rekolte kaybına yol açıyor.

Ticaret Borsası tarafından Çay Araştırma Merkezi’nce uzmanlarca yapılan analizlerde; yaş çay sürgünü yapılan tarım toprağında PH değerinin 5,5’tan 3,5 seviyelerine gerilediği belirlendi. Rize Ziraat Odası’nın yaptığı başka analizde ise toprağın barındırdığı organik madde yapısında azalmalar tespit edildi.

Uzmanlar, çay tarımında verim düşüşünün önüne geçmek için organik gübre kullanılması önerisinde bulundu.

“Toprağın neye ihtiyacı varsa bu maddeler toprağa verilmeli”

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, küresel iklim değişikliğinden çay hasadının da olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Toprağın PH değeri 5,5 veya 6 oranında lazım. Bunun altına düştüğünde verimsizlik baş gösterir. Son günlerde topraktaki organik madde değerlerimizde de düşüş var. Verim düşüklüğü, yanlış gübreleme ve hasat gibi faktörlerle besleniyor. Küresel ısınma, çay tarımında olumsuz etki yaratıyor.

Doğru gübrelemede, gübre vermeden önce torağın analizlerinin muhakkak yapılması gerekiyor. Toprağın neye ihtiyacı varsa bu maddeler toprağa verilmelidir. Aşırı fazla kimyasal gübreler, topraktaki organik madde değerlerini düşürecektir. Bu konuda endişelenmeliyiz. Çayı, gelecek nesillere aktarabilmek için planlamalar yapmalı ve bu planlamaları da uygulamalıyız.” diye konuştu.

“Daha kalitesiz bir çay içiyoruz”

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan da topraktaki PH seviyesinin gerekenden düşük oluşunun çay kalitesini etkilediğini belirterek, “Şu anda topraktaki ortalama PH değerimiz 3,5 seviyelerinde. Düzgün, kaliteli ve verimli bir toprakta bu oranı 5,5 seviyelerinde tutmak lazım. Gübre ile sıkıntımız devam ediyor. Eğer bundan vazgeçip, organik gübreye dönüp, toprağın ihtiyacını tespit edip, toprağa onu verebilirsek çayın geleceği daha garanti altında olacaktır. PH değeri düştüğünde olması gereken kaliteden daha kalitesiz bir çay içiyoruz.” dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir