Welcome to Our Website

OpenAI ve Microsoft, kurgu dışı yazarların telif hakkı davasıyla karşı karşıya kaldı

Ancak davada bu sefer Microsoft’un da davalı olduğu belirtiliyor. Şikayet, kitaplarının ve akademik dergilerinin şirketin geniş dil modelinin eğitiminde kullanılması karşılığında kendilerine tazminat ödenmediğini söyleyen bir grup kurgu dışı yazar adına Julian Sancton tarafından yapıldı.

Davalarında yazarlar, yıllarını “yaratılarını tasarlamak, araştırmak ve yazmak” için nasıl zaman ve emek harcadıklarını belirtiyorlar. OpenAI ve Microsoft’u, “insanlığın ortak eserlerini izinsiz alarak on milyarlarca dolar değerinde” bir iş kurarken yazarlara ödeme yapmayı reddetmekle suçluyorlar. Şikayette, şirketlerin telif hakkı kanunları yokmuş gibi davrandıkları ve “telif hakkıyla korunan materyallerin sömürülmesinden muazzam mali kazanç elde ettikleri” belirtiliyor.

OpenAI ve Microsoft, kurgu dışı yazarların telif hakkı davasıyla karşı karşıya kaldı

Sancton, Madhouse at the End of the Earth: The Belgica’s Journey Into the Dark Antarctic’in yazarı. Bu kitap, 1897’de güneşsiz bir Antarktika kışının ortasında okyanusta mahsur kalan bir kutup keşif gezisinin gerçek hayatta kalma öyküsünü anlatıyor. Sancton kitabı araştırmak ve yazmak için beş yıl ve onbinlerce dolar harcadı.

Forbes’un belirttiği gibi OpenAI daha önce ChatGPT tarafından oluşturulan içeriğin “türev çalışma” teşkil etmediğini ve dolayısıyla herhangi bir telif hakkını ihlal etmediğini söylemişti. Sancton’un davası, teknolojisini eğitmek için telif hakkıyla korunan çalışmaları kullanması nedeniyle şirkete karşı yapılan en son şikayet. Bu yılın başlarında senarist ve yazar Michael Chabon, George R.R. Martin, John Grisham ve Jodi Picoult gibi diğer yazarlar daOpenAI’ye de aynı sebepten dava açtı. Komedyen Sarah Silverman da OpenAI ve Meta’ya dava açtı. Sancton şimdi toplu davanın tüm sanıkları için tazminat ve ihtiyati tedbir talebinde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....